W
ostatnich latach producenci zaczęli bardziej dbać o jakość i
bezpieczeństwo wytwarzanej żywności. Coraz częściej zwraca się uwagę na
źródło pochodzenia produktu, na warunki, w jakich był uprawiany, i na
gwarancje związane z tym pochodzeniem. Gdy zwiększa się ryzyko
zagrożeń, a zmniejsza zaufanie klientów, większość producentów żywności
stara się przedstawić dowody swojej umiejętności identyfikowania i
nadzorowania zagrożeń, również na etapie produkcji pierwotnej.
Jednym z narzędzi umożliwiających spełnienie tego warunku jest standard
GlobalGAP. Standard ten zaczyna obecnie zdobywać popularność wśród
rolników. Coraz więcej sieci handlowych chce współpracować wyłącznie z
producentami posiadającymi system bezpieczeństwa dla produkcji
pierwotnej.
Niniejsza publikacja adresowana jest do producentów owoców i warzyw.
Jej celem jest zapoznanie Czytelników z wymaganiami wersji 4 standardu
GlobalGAP. Opracowanie przedstawia także możliwo